vrijdag 29 oktober 2010

Installatie Oracle SOA Suite (4)

De installatie is natuurlijk niet voltooid zolang je nog geen webservice hebt aangemaakt.
Dus heb ik met JDeveloper een simpele PL/SQL procedure gemaakt, genaamd HelloWorld, die ik vervolgens ga "publishen" als een webservice, met de daarvoor bestemde wizard.
Helaas faalt het met de melding "Error in database webservices assembly"... dus gaan we googlen en vinden we dat SQLJUTL niet met de Oracle XE database meekomt, en dat we die dus eerst nog moeten installeren, zie http://susanduncan.blogspot.com/2006/05/creating-plsql-web-service-from-oracle.html.
Dus dat doen we dan maar: we installeren het script sqljutl.sql, dat in de map <jdev_home>\sqlj\lib staat. Deze laadt de benodidgde package in het sys schema.
Helaas blijkt daar niets (meer) van waar, en OTN vermeldt dat voor JDeveloper 11.1.1.3.0 versie 10.2.0.4 van de Oracle DB en hoger worden ondersteund, terwijl de laatst beschikbare versie van Oracle XE 10.2.0.1 is :)
Haha, kortom: de door Oracle aanbevolen en samengeraapte componenten blijken dus niet samen te kunnen werken voor het publishen van een PL/SQL procedure naar een webservice. We moeten een list verzinnen.
Het gaat als het goed is om de component die een Java wrapper class genereert voor onze PL/SQL procedure. Misschien kunnen we deze met het handje inkloppen :)
Laat maar.
We maken wel een Java class die we gaan publiceren als webservice. En dat lukt inderdaad!

Maar we willen natuurlijk meer, en daarvoor moeten we de SOA Suite extensions downloaden. Die vind je door in JDeveloper vanuit het help-menu te kiezen: check for updates en dan de Oracle Fusion Middleware Products te installeren.
Vervolgens selecteren we de Oracle SOA Suite Composite Editor 11.1.1.3.0.
Nu kunnen we hopelijk BPEL gaan gebruiken. Helaas blijkt hij niet te installeren.....

Geen opmerkingen: